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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
06/04/2021 |
Data da última atualização: |
10/06/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SILVA, N. C.; ASSIS, O. B. G. de; MARTELLI-TOSI, M. |
Afiliação: |
ODILIO BENEDITO GARRIDO DE ASSIS, CNPDIA. |
Título: |
Extraction of phenolic compounds from acerola by-products using chitosan solution, encapsulation and application in extending the shelf-life of guava. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, v. 354, 129553, 2021. |
Páginas: |
1 - 9 |
ISSN: |
0308-8146 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.129553 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Aiming the simplification of the production of chitosan nanoparticles as an encapsulating material, the primary approach of this study was to investigate the extraction of active compounds from acerola-pulp by-products directly in chitosan solution by using tip sonication. The results have shown that chitosan solution can be used as a good solvent, mainly for total phenolic compounds (TPC) extraction (1792.7 mg/100 g of dry by-product). The extract was submitted to ionic gelation process using, as counter-ion, the sodium tripolyphosphate to form loaded nanoparticles with TPC. The suspension was applied as protective coatings on the guavas. The nanoengineered coatings provided an effective barrier that delayed the maturation and maintained the green pigmentation for longer periods along with good firmness. To the best of our knowledge, this was the first study that uses chitosan solution as extraction solvent of TPC from food byproducts in order to facilitate the encapsulation process |
Palavras-Chave: |
Chitosan nanoparticles; Fruit wastes; Ionic gelation. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Trigo. |
Data corrente: |
21/10/2015 |
Data da última atualização: |
25/04/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
STRIEDER, M. L.; PIRES, J. L. F.; MARSARO JÚNIOR, A. L.; PEREIRA, P. R. V. da S.; COSTAMILAN, L. M.; MACIEL, J. L. N.; SANTI, A.; SILVA JUNIOR, J. P. da; FAE, G. S.; GUARIENTI, E. M.; CUNHA, G. R. da; SANTOS, H. P. dos; CAIERAO, E.; MÜLLER, A. L.; RIFFEL, C. T.; ZUCHI, J.; ALMEIDA, J. L. de; GARRAFA, M.; AIRES, R. F.; SPADER, V.; STOETZER, A.; DRUM, M. A.; BRISTOT, M.; MELLO, L. G. de; STECCA, J. D. L.; FOSTIM, M. L. |
Afiliação: |
MERCIO LUIZ STRIEDER, CNPT; JOAO LEONARDO FERNANDES PIRES, CNPT; ALBERTO LUIZ MARSARO JÚNIOR, CNPT; PAULO ROBERTO VALLE DA S PEREIRA, CNPT; LEILA MARIA COSTAMILAN, CNPT; JOAO LEODATO NUNES MACIEL, CNPT; ANDERSON SANTI, CNPT; JOSE PEREIRA DA SILVA JUNIOR, CNPT; GIOVANI STEFANI FAE, CNPT; ELIANA MARIA GUARIENTI, CNPT; GILBERTO ROCCA DA CUNHA, CNPT; HENRIQUE PEREIRA DOS SANTOS, CNPT; EDUARDO CAIERAO, CNPT; ALEXANDRE L. MÜLLER, PUC/PR; CINEI T. RIFFEL, FEPAGRO; JACSON ZUCHI, FAPA/AGRÁRIA; JULIANO L. DE ALMEIDA, SETREM; MARCOS GARRAFA, SETREM; ROGÉRIO F. AIRES, FEPAGRO; VITOR SPADER, FAPA/AGRÁRIA; ALFRED STOETZER, FAPA/AGRÁRIA; MAICON A. DRUM; MATHEUS BRISTOT; LUIZ G. DE MELLO; JESSICA D. L. STECCA; MARCOS L. FOSTIM, FAPA/AGRÁRIA. |
Título: |
Estratégias de sucessão trigo-soja para manutenção da viabilidade das culturas no sul do Brasil. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNIÃO DE PESQUISA DA SOJA DA REGIÃO SUL, 40., 2014, Pelotas. Atas e resumos... Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2014. |
Páginas: |
p.345-350. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Soybean; Sucessão de cultura. |
Thesagro: |
Soja; Trigo. |
Thesaurus NAL: |
Wheat. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/131540/1/ID43315-2014ReuniaoSoja40Atap345-350.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Trigo (CNPT) |
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